På Svenska

FINSK ANIMATION FIRAR 100 ÅRS JUBILEUM 2014

Animaation 100-vuotisjuhlavuoden logo

Jubileumsårets logo är designad av studion PenttiPulkkaNieminen. Den är inspirerad av Hjalmar Löfvings animationer från 1920-talet. De tidigaste finska animationerna av Eris Vasström finns inte bevarade, men de har visats i tre biografer i Helsingfors 1914.

Jubileumsåret kommer att firas med evenemang runtom Finland, från skärgården till Lappland. Vi vill påvisa finska animationens färggranna förflutna och nutida situation, men också utveckla utbildningen inom animation.

FESTIVALER OCH UTSTÄLLNINGAR

Grunden till jubileumsårets program ligger i Finlands många årliga filmfestivaler. Tammerfors Filmfestival, Uleåborg Music Video Festival och Uleåborg barn- och ungdoms filmfestival kommer alla att ha historiska finska animationer i sitt program. Den ända animationsfestivalen i Finland är Animatricks, som ordnas 25.-27.5.2014.

Helsinki International Film Festival som ordnas i september är en av de största finska festivalerna och hade mycket historiskt program redan i fjol.  Som en del av festivalen kommer det dock att ordnas en Jubileumsgala med publik och VIP-gäster.

Årets största utställning kommer att ses i Ateneum, som är värd för Tove Janssons 100-års jubileumsutställning. Mindre känt material som teckningar, målningar, filmer, installationer och biografiskt material kommer att ställas ut som största Tove-utställningen någonsin, vilket också kommer att locka Mumin-intresserade turister till Finland.

Mindre utställningar kommer att bestå av stage design och dockteater som används i stop-motion animationer. I Finland finns många animationskonstnärer och regissörer som gärna använder traditionella metoder av dockteater i sina filmer. Jubileumsåret kommer också att firas med två utställningar på Anifilm-festivalen i Tjeckien, varefter utställningen kommer att flyttas till Tábor Museum of Puppet Arts.

 UTBILDNING

Animationsutbildningen i Åbo Konstakademi firar 20-års jubileum hösten 2014, och utexaminerade animerare kommer att träffas i start-up anda.  Storskaligt entreprenörskap är kanske mer känt inom spelindustrin, men Åbo är speciellt intresserad av att utveckla företagarmentalitet på ett nytt sätt. Jämfört med Helsingfors eller Tammerfors är media industrin i Åbo ändå ganska liten. Mer information om utbildning i Åbo finns på deras blogg.

Tammerfors, som är tredje största staden i Finland, utmanas genom att media utbildningen och YLE kommer att agera i samma utrymmen. Tammerfors har varit centrum för barnprogram på YLE förut, och finsk barn-tv firar också 50-års jubileum i år.

Aalto Universitet för konst och design i Helsingfors, som förr har erbjudit kurser i animation, har på senaste tiden diskuterat en förstärkning i skilda kurser för animation. Där kommer att ordnas Animation Breakout -seminariet den 5 maj som är ett pre-evenemang för Cartoon Digital, som ordnas för första gången i Helsingfors.

Annegårdens konstcentrum är ett center som erbjuder skolor och daghem ett ställe att bekanta sig med och göra konst i olika former. Animation kommer att spela en större roll under jubileumsåret då Annegården firar med animation-workshops och utställningar.

ANIMATIONSINDUSTRIN ÄR INTERNATIONELL

På en internationell skala har finska animationsindustrin utvecklats med stormsteg. Finnanimation har jobbat mycket med promotion i Asien och brand som Mumin och Angry Birds har varit välkomna överallt emellan Indonesien och Japan. Under jubileumsåret kommer det nästa steget i global kännedom att vara Afrika.

Verksamhetsledaren för Finnanimation och koordinatorn för jubileumsåret, Liisa Vähäkylä, säger att animationsutbildningen bra kunde fungera som ett exempel för utbildningsexport på samma sätt som animationsfilmer är ett exempel på lyckad audiovisuell export.

– Animationsutbildningen är av dålig kvalité t.ex. i Ryssland. St. Petersburg är bara 300 kilometer från den finska huvudstaden och där finns ett aktuellt behov av välutbildade, professionella aktörer i stora studion. Å andra sidan behövs färdigheterna också här, på senaste tiden har många av de finska studiorna hamnat anställa utländska animerare, sammanfattar Vähäkylä.

 

Share on Facebook Share on Twitter Pin It