Kati Kovács ja laulettu nukkeanimaatio

Kati Kovács on yksi menestyneimmistä suomalaisista sarjakuvantekijöistä. Hänen töitään on julkaistu eri puolella maailmaa. Suomessa hänet on palkittu muun muassa Opetusministeriön taiteen Nuori Suomi -palkinnolla vuonna 1996, sarjakuva-alan Puupäähatulla vuonna 1999 sekä Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun Grand Prix´llä vuonna 2001. Ruotsissa hän sai Urhunden-palkinnon parhaasta ulkomaisesta käännösalbumista Karu cell vuonna 1998. Albumien lisäksi Kovácsin tuotantoa on julkaissut esimerkiksi Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Cosmopolitan ja Me Naiset.

Nukufilm_Lisa_Limone_Maroc _2_small

Kovács on animaation Juhlavuonna 2014 ajankohtainen ideoimansa nukkeanimaatioelokuvan Lisa Limone & Maroc Orangen takia. Pitäessään 7 vuotta sitten näyttelyä Tallinnassa Roomassa asuvaa Kovácsia lähestyi ystävä, joka kertoi että virolaista Nukufilm-studiota kiinnostaisi Kovácsin kirjoittama tarina. Jo 1950-luvulla perustetussa perinteisessä nukkeanimaatiostudiossa uskottiin että tarinan pohjalta syntyisi pitkä elokuva. Kovács on suunnitellut elokuvan hahmot, käsikirjoitus siiihen valmistui yhdessä Peep Pedmansonin kanssa. Suomalaisia tekijöitä on mm. suomalaiset osatuottajat Misha Jaari ja Mark Lwoff  Bufosta. Elokuvaa ovat olleet rahoittamassa Yle ja Suomen Elokuvasäätiö. Jälkitöitä ja tehosteita on tehty Trixissä. 

Lisa Limone ja Maroc Orange, Tormakas Armulugu on poikkeuksellinen elokuva: se on sekä romanttinen nukkeooppera mutta se käsittelee rankkoja ajankohtaisia asioita nykyorjuutta ja siirtolaisuutta. Kumpikin ovat kuumia puheenaiheita Italiassa, etenkin Italian saarilla, jonne saapuu Afrikasta päivittäin veneillä uutta elämää etsiviä pakolaisia. Elokuvan vuorosanat lauletaan kolmella kielellä: italiaksi, ranskaksi ja englanniksi. 

Yli tunnin (72 min) pituinen koko perheen elokuva sai ensi iltansa maaliskuussa 2013 Tallinnassa. Lisäksi se on esitetty Varsovan elokuvafestivaaleilla lokakuussa 2013, Argentiinassa ja Brysselissä animaatiofestivaaleilla. Suomen ensi-ilta on Helsingissä Bio Rex -elokuvateatterissa osana Animatricks-animaatiofestivaalia perjantaina 25.4., toinen esitys sunnuntaina 27.4.

Share on Facebook Share on Twitter Pin It